ABC-ul durerilor de cap

Foto © dundanim - Fotolia

Foto © dundanim - Fotolia
Foto © dundanim – Fotolia

Cu toții cunoaștem sâcâitoarele dureri  de cap! Și cât de mult le îndrăgim pe cele care apar din senin, când ne e lumea mai dragă, de parcă ar fi plănuit dinainte să ne strice ziua. Din ce cauză apar și cum le putem învinge?  

Durerile de cap par să fie toate la fel, dar nu sunt. Asta pentru că în spatele lor se pot ascunde diverse cauze: stresul, oboseala, enervarea, o răceală, șederea prelungită la computer, hipertensiunea etc. Așa se explică de ce unele dureri de cap sunt surde, ascuțite sau pulsatile, ușoare, moderate sau intense și de ce sunt localizate diferit: la ceafă, în zona frunții, la tâmple, pe jumătate de craniu etc. Așadar, ca să știi cum să tratezi și cum să previi o durere de cap trebuie înainte de toate să știi de ce a apărut. Hai să trecem în revistă cauzele cele mai frecvente ale durerilor de cap.
Stres, oboseală, enervare
Nimic neobișnuit ca după o zi obositoare sau stresantă la muncă ori după o discuție aprinsă cu cineva să apară și durerea de cap. Această durere, numită cefalee tensională, este cauzată de contractarea mușchilor pericranieni. Se estimează că peste 75% dintre durerile de cap sunt dureri tensionale. Durerea începe ca o senzație de presiune ușoară în jurul tâmplelor, dar crește repede în intensitate și ajungi să simți că ai capul strâns cu menghina. Durerea ar trebui să dispară rapid după ce iei un antialgic simplu (aspirină, para- cetamol) și te odihnești într-o încăpere unde e liniște.
Poziție incorectă
Durerea de cap poate apărea și din cauza tensiunii musculare de la nivelul gâtului, umerilor sau cefei. Această tensiune musculară poate fi cauzată de o poziție incorectă menținută mult timp (de exemplu stai mult pe scaun) sau de gesturile repetitive. Durerea poate persista o oră sau câteva zile. Este resimțită ca o durere surdă la nivelul frunții sau în spate, la baza craniului. De regulă cedează rapid după administrarea unui antialgic (paracetamol). Sunt eficiente și compresele calde aplicate pe mușchii tensionați ai cefei și umerilor.
Ochi obosiți
O durere care apare cu precădere seara și o resimți la nivelul globilor oculari, în jurul pleoapelor și spre ceafă poate avea la origine oboseala oculară (ai stat mult timp în fața televizorului sau a computerului) sau o tulburare de vedere (hipermetropie, astigmatism, miopie). O poți calma cu un paracetamol, dar este recomandabil să-i faci o vizită oftalmologului, căci este posibil să ai nevoie de ochelari.
Gripa și răceala
Răceala, gripa sau alte infecții ale căilor respiratorii sunt adeseori însoțite de dureri de cap. Dacă ai febră, ia un medicament antialgic care are și efecte de combatere a febrei (antipiretic), de exemplu aspirină, ibuprofen, paracetamol.
Sinuzita
Dacă îți curge nasul, strănuți și ai dureri la nivelul frunții, în zona pomeților, între ochi sau deasupra sprâncenelor este posibil să ai sinuzită. Simptomele sinuzitei sunt mai accentuate dimineața. Durerea de cap crește în intensitate când apleci capul în jos. Adresează‑te unui specialist ORL.
Migrena
Migrena are anumite caracteristici care o diferențiază de o durere de cap obișnuită: durerea este intensă, constantă, pulsatilă și este prezentă de obicei pe o singură parte a capului. Adeseori durerea este însoțită de intoleranță la lumină și zgomot. Crizele de migrenă apar periodic și pot dura între 4 și 72 de ore. În timpul crizei odihnește‑te într-o încăpere liniștită și întunecoasă. Aplică pe părțile laterale ale cefei timp de 1–2 minute o pungă cu gheață învelită într-o bucată de pânză. Nu abuza de analgezice (paracetamol, aspirină), care îndepărtează durerea doar parțial sau pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă nimic nu dă rezultat, adresează-te medicului, care îți poate prescrie un medicament mai puternic.
Artroza cervicală
Se caracterizează prin degradarea progresivă a cartilajelor care protejează articulația gâtului. Artroza cervicală creează senzație de tensiune în zona gâtului, însoțită de durere care iradiază spre ceafă, umeri sau brațe. Tratamentele se bazează pe administrarea de antialgice care au și acțiune antiinflamatorie (aspirină, ibuprofen). Exercițiile blânde de gimnastică și kinetoterapia au efecte benefice.
Hipertensiunea
Durerea de cap cauzată de hipertensiunea arterială apare în special dimineața și este localizată la nivelul cefei. Ar fi bine ca atunci când este prezentă o asemenea durere să-ți verifici tensiunea arterială. Dacă știi că ai hipertensiune arterială, nu o lăsa netratată.
Torticolis
Uneori, după o mișcare greșită sau la trezire, din cauză că ai dormit într-o poziție proastă, poți suferi o contractură a mușchilor din zona gâtului, care face dificilă și dureroasă întoarcerea capului. Este vorba de torticolis: o criză cervicală acută. Ce-i de făcut? Evită să faci acele mișcări care îți provoacă durere. Pune comprese calde pe zona dureroasă sau înfășoară un fular în jurul gâtului. Poți lua un antialgic (paracetamol, ibuprofen) și poți aplica un unguent decontracturant.

ANGELA CÎLȚAN

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*