9 probleme frecvente de sănătate aduse de sezonul rece

Foto: © Patrizia Tilly / Fotolia

Foto: © Patrizia Tilly / Fotolia
Foto: © Patrizia Tilly / Fotolia

Deși feerică, iarna aduce cu ea, pe lângă fulgi de zăpadă, sărbători sau veselie, și un disconfort pe care mulți dintre noi, cu o imunitate mai scăzută, îl resimțim din plin. Avem mai tot timpul nasul înfundat, ne doare capul, frigul nu ne mai slăbește, ca să nu mai vorbim de posibilele căzături pe gheață. Dar, să le luăm pe fiecare în parte!

1.RĂCEALA
E cauzată de mai mult de 100 de virusuri și puțini sunt cei care scapă de răceala în anotimpul rece. Teoretic, un adult răcește în medie de 3 ori pe an, iar un copil de vreo 8. Simptomele sunt următoarele: te doare în gât, ai reprize de strănut, îți curge nasul sau e înfundat, ochii îți lăcrimează abundent, febra e ponderată și tușești. Dacă ar fi să facem o glumă despre răceală, se spune că dacă iei medicamente te ține o săptămână, iar fără medicamente te ține 7 zile. Adevărul este că starea de rău se poate prelungi până la 2 săptămâni. De leac, doctorii recomandă odihnă la pat, medicație antiinflamatoare, lichide multe și o alimentație bogată în vitamine. Cei care încearcă să prevină răcelile trebuie să reducă, până la un optim, temperatura în casă, să asigure încăperilor o umiditate potrivită, să evite întâlnirile cu persoanele deja bolnave și să se spele pe mâini și față cât mai des.
2. GRIPA
Această infecție respiratorie contagioasă, în sine, nu pune mari probleme, dar dacă persoana bolnavă este mai în vârstă sau are alte boli cronice, lucrurile se pot complica. Simptomele gripei apar brusc, la cel mult 3 zile de la expunerea la virus și se manifestă prin febră mare, frisoane, tuse, durere de gât, durere musculară în tot corpul. Diferența față de răceală este că aceste simptome sunt mai severe și durează mai mult.  Este important de știut faptul că doctorii nu prescriu antibiotice pentru că ele nu au efect în acest caz, iar un trend destul de recent în lumea medicală recomandă să nu se folosească aspirina simplă pentru că ea poate genera o mulțime de alte probleme în organism. Pe de altă parte, o dată cu venirea frigului, începe sezoul vaccinării împotriva gripei. Faptul că faci acest vaccin nu înseamnă că nu te vei mai îmbolnăvi, ci doar că simptomele nu mai sunt atât de virulente.
3. PNEUMONIA
Este o inflamație a plămânilor cauzată de o infecție cu o bacterie sau un virus. Simptomele apar brusc, în urma unei laringite sau gripe, de exemplu. Tusea este productivă, bolnavul respiră mai greu și este posibil să apară febra, dar nu în toate cazurile. Atenție la bătrâni, pentru că boala se poate agrava rapid, semnul major al pneumoniei fiind tulburarea cognitivă (confuzie, delir). Dacă pneumonia este bacteriană, tratamentul recomandat de doctori este cel cu antibiotice. În cazul pneumoniei virale, nu există un tratament complet eficient și de cele mai multe ori, această formă de boală se vindecă de la sine.
4. LARINGITA
Este inflamația mucoasei laringiene. Se manifestă prin: răgușeală, tuse seacă și persistentă. Tratamentul înseamnă repaus vocal, umidificarea încăperii, medicație dată de doctor și comprese calde aplicate pe gât. Pacientul are nevoie de un regim alimentar care să nu rănească laringele, NU are voie să bea alcool sau să fumeze.
5. SINUZITA
Inflamația mucoasei sinusului îi poate provoca bolnavului durere de cap sau durere în zona sinusului afectat, secreție nazală abundentă, pierderea mirosului, febră, amețeli etc. Netratată la timp sau în mod complet, sinuzita se poate croniciza. Medicul recomandă antibiotice, clătirea nasului cu diverse substanțe, antiinflamatoare și repaus acasă.
6. BRONȘITA
Apare mai ales toamna și iarna după ce este inhalat aerul rece și constă de fapt în inflamația mucoasei întregului aparat respirator. Stările febrile sunt la ordinea zilei, la fel și tusea productivă. Se administrează paracetamol și se impune un regim alimentar bogat în fructe, legume și lichide. În funcție de rezistența organismului, starea de boală poate dura până la 2 săptămâni.
7. HIPOTERMIA
Înseamnă scăderea temperaturii corpului sub limita normală. Netratată la timp și corespunzător, hipotermia poate fi fatală. Un adult sănătos are o temperatura de 36,4ºC – 37ºC, dar există și persoane care în mod firesc au o temperatură mai scăzută de până la 35,6ºC. Riscul major este al persoanelor mai în vârstă. Simptomele sunt: frisoane (cand de fapt mușchii încearcă din răsputeri să încălzească corpul), piele rece și palidă sau albăstruie, apatie, tulburări de vorbire, de atenție, bătăi de inimă încetinite, somnolență, comă. Tratamentul constă în învelirea bolnavului în pături calde, folosirea surselor de încălzire, iar în cazuri extreme, medicii au metode specifice. În orice caz NU dați persoanei respective băuturi cu alcool, nu administrați băi sau dușuri fierbinți și cereți imediat ajutorul doctorului.
8. DEGERĂTURILE
Cele mai expuse părți ale corpului (mâinile, picioarele, fața, urechile) pot suferi de degerături. Pielea devine albicioasă și țeapănă. Persoana degerată simte mai degrabă amorțeală decât durere. Pentru a trata o formă mai ușoară, care nu necesită prezența imediată a doctorului, se recomandă încălzirea zonelor respective cu comprese, pături etc. sau, dacă nu aveți așa ceva la îndemână, folosiți căldura corpului dumneavoastră. Oricum, NU frecați zona degerată!
9. CĂZĂTURILE
Din momentul în care gheața își face simțită prezența, spitalele sunt pline la camera de gardă cu persoane care au căzut și care și-au fracturat/fisurat mâini sau picioare. Sfaturile de prevenție sunt cele de bun simț: purtați încălțăminte adec-
vată, nu vă aventurați pe por-
țiuni cu gheață, încercați să vă sprijiniți de ceva care să vă ajute să vă mențineți echilibrul. Tratamentul problemelor cauzate de căzături este numai de competența doctorului care poate recomanda radiografii pentru a stabili gravitatea situației.

ADA OPREA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*