7 întrebări despre hemoroizi

Foto: © dacasdo / fotolia
Foto: © dacasdo / fotolia
Foto: © dacasdo / fotolia

Reprezintă o problemă frecventă la persoanele în vârstă de peste 40 de ani
şi afectează deopotrivă femeile şi bărbaţii. Prevalenţa hemoroizilor nu este cunoscută cu adevărat, deoarece mulţi dintre pacienţi nu ajung la medic, dintr-o ruşine nejustificată. Un lucru este sigur: nu dispar de la sine şi necesită fie tratamente, fie intervenţii ale medicilor specialişti

1. Ce sunt şi cum apar?
Hemoroizii sunt inflamaţii ale venelor care irigă zona anală. Factori mecanici, inflamatori şi hipertensivi duc la apariţia treptată a hemoroizilor.
La femei apar uneori mult mai devreme de 40 de ani, în timpul sarcinii, când fătul exercită o presiune intraabdominală.
Printre cauzele generale ale apariţiei hemoroizilor se află:

 • constipaţia cronică sau diareea;
 • obezitatea;
 • sedentarismul, dar şi statul în picioare prelungit, fără mişcare, cresc presiunea pe venele rectale;
 • ridicarea frecventă a unor gre-utăţi;
 • înaintarea în vârstă;
 • moştenirea genetică (există pacienţi predispuşi la apariţia varicelor, hemoroizilor şi herniilor).

2. Ce simptome  li se asociază?
Hemoroizii interni apar la terminaţia intestinului gros, la o distanţă de 2-3 cm de orificiul anal, deasupra sfincterului.
Evoluţia lor este progresivă şi comportă 4 etape:
I – fără prolaps (fără ca inflamaţiile să iasă în afara anusului);
II – apare prolapsul în timpul defecaţiei, dar apoi se retrage;
III – prolapsul apare în timpul defecaţiei, dar poate fi redus manual;
IV – prolapsul devine permanent, caz în care hemoroizii sunt strangulaţi de către muşchii anali, iar partea rămasă la exterior nu mai poate fi irigată.
Hemoroizii interni nu dor, deoarece zona respectivă este săracă în receptori ai durerii, dar atunci când se irită, sângerează.
Hemoroizii externi se formează pe venele din zona anusului, sub pielea fină a acestuia. Se simt la palpare, au forma unor mici boabe de fasole, cu suprafaţa netedă. Se pot inflama, pielea care îi acoperă se irită şi apar mâncărimile, iar uneori se pot tromboza (vena se rupe sau se formează cheaguri). Sunt mult mai dureroşi decât cei interni.
3. Există  tratamente?
În absenţa complicaţiilor, unguentele pe bază de corticosteroizi aplicate pentru tratamentul local, după băi călduţe, ameliorează simptomele.
În crizele hemoroidale, medicii recomandă, în funcţie de caz, administrarea de compri- mate cu efect venotonic şi vas-culoprotector.
Există, de asemenea, în medicina tradiţională, unguente cu extracte de gălbenele, tătăneasă, mărul lupului, arnică, aloe sau propolis, toate au un efect antiinflamator şi cicatrizant. Decocturile din coajă de alun sau de stejar se pot folosi pentru comprese locale, la hemoroizii externi. Băile calde şi menţinerea curată şi uscată a zonei anusului sunt foarte importante şi orice unguent este mai bine absorbit după o baie de şezut călduţă, de circa 10 minute.
Pentru hemoroizii interni aflați în primele două stadii de evoluție, s-au dovedit a fi utile supozitoarele cu propolis.
Terapiile complementare vin în ajutor: reflexoterapia şi presopunctura atenuează neplăcerile din crizele hemoroidale.
Cercetările au scos la iveală o incidenţă mai scăzută a hemoroizilor la popoarele orientale faţă de europeni şi americani. Au explicat aceasta nu numai prin natura predominant sedentară a muncii occidentalilor, ci şi prin folosirea toaletelor tip scaun, care deşi par mai confortabile, supun zona anală la eforturi mai mari în timpul defecaţiei. S-a ajuns la concluzia că poziţia ghemuit este mult mai naturală şi înlesneşte evacuarea materiilor fecale fără a forţa muşchii ultimului segment din colon.
4. Dar o dietă ajutătoare?
Desigur, constipaţia trebuie combătută prin consumul:

 • a cel puţin 4 căni de fructe şi legume zilnic;
 • a cel puţin ½ cană cereale integrale la micul dejun, zi de zi;
 • pâinii graham sau integrale în loc de albă;
 • cel puţin unei porţii de fasole săptămânal;
 • unei cantităţi minime de 25 g fibre pentru femei şi de 40 g pentru bărbaţi.

Iată câteva alimente care sunt surse excelente de fibre: gulii, conopidă, broccoli, varză, ţelină, spanac, fenicul, fasole verde şi uscată, vinete, ardei, linte, ceapă, fasole, napi, morcovi, castraveţi şi roşii crude, boabe de soia, măsline, seminţe de in, căpşune, fructe de pădure, kiwi, pere, prune, pepene galben, fulgi de ovăz, porumb fiert. Un consum de fibre trebuie însoţit de cel puţin 8 căni de apă sau alte lichide.
Sunt de evitat alimentele îndelung procesate, dulciurile concentrate, cafeaua – toate pot fi generatoare de constipaţie și se impune să se restricționeze consumul de proteine animale (brânză, carne).
5. Se fac intervenţii  non-chirurgicale?
Medicul proctolog este cel care face investigaţii amănunţite, tuşeul rectal fiind urmat de uneori de rectoscopie şi alteori și de colonoscopie, procedură ce necesită anestezie locală. Dacă hemoroizii nu răspund la tratament, pentru hemoroizii interni, în cabinetele proctologice se procedează la intervenţii nedureroase:

 • ligaturarea cu benzi elastice – se leagă hemoroizii la bază cu un inel elastic de cauciuc. Acesta împiedică irigarea sangvină a hemoroidului care se va stafidi şi se va desprinde în 4-7 zile;
 • scleroterapia – se injectează o soluţie chimică în mucoasa din vecinătatea hemoroizilor şi venele inflamate se închid;
 • fototermocoagularea cu infraroşu – sub influenţa luminii infraroşii, mucoasa anală care înglobează homoroizii interni este distrusă pe o adâncime de 3 mm. Intervenţia nu este dureroasă, dar se face treptat, fiecare hemoroid necesită o şedinţă.
 • laserul de coagulare este o procedură mai nouă care opreşte aprovizionarea cu sânge a he- moroizilor.

Pentru tratamentul hemoroizilor externi, se aplică doar cele două intervenţii din urmă.
6. Când se face operaţia?
Pentru hemoroizii de di-mensiuni mari, care se trombozează şi la care tratamentele se dovedesc a fi ineficiente, se apelează la hemoroidectomie, operaţie ce se face sub anestezie generală sau rahie. Doar 10% dintre bolnavi ajung la operaţie.
După operaţie, durerile se prelungesc pe parcursul a 2 zile, iar la primul scaun, posibil apar şi uşoare sângerări. Recuperarea se face la pat, în poziţie orizontală, în 2-3 săptămâni.
7. Cum previi apariţia hemoroizilor?
a) Nu amâna mersul la toaletă;
b) Evită să stai pe toaletă (de exemplu, pentru lectură) mai mult decât e necesar pentru de- fecaţie;
c) Dacă eşti constipat, lubrifiază regiunea anală înainte de a avea scaun;
d) Consumă fructe şi alimente bogate în fibre, care să prevină constipaţia. Adaugă tărâţe de grâu în porţiile de ciorbă sau mâncare;
e) Fă multă mişcare: mergi pe jos, cu bicicleta, înoată, fă exerciţii care să întărească muşchii din zona rectului;
f) Menţine-ţi greutatea normală.

SONIA STANCIU

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*