5 moduri de a-ţi modela corpul

Fotolia_13206683

Foto: © Gabriel Blaj / Fotolia

Vine vara, bine-ţi pare? Ai închis în şifonier paltonul, sacourile lungi şi fustele sub care îţi ascundeai formele ceva mai rotunde, acum trupul tău e expus privirilor pe care uneori le simţi atât de indiscrete… Te-ai detoxifiat consumând verdeţuri de primăvară, iar belşugul verii îţi vine în ajutor ca să continui ceea ce bine ai început. Ţi-ai făcut un control medical şi ai început o dietă, dar corpul tău are nevoie şi de puţină modelare ca să-l poţi expune cu mândrie, în hainele uşoare de vară

Ideal e să mergi la sală şi să practici Pilates, gimnastică aerobică, Tae bo, Kangoo jumps ori un alt tip de exerciţii sub îndrumarea expertului, dar mulţi dintre noi nu ne putem bucura de aceste oportunităţi, fie datorită unui buget prea mic, fie din cauza stricteţii programului zilnic. Există soluţii pentru fiecare, doar voinţa este, şi în acest caz, cheia rezolvării problemei.
Pentru ca eforturile tale să fie vizibile într-o perioadă scurtă, acţionează în acelaşi timp pe mai multe căi.

1. Exerciţii simple

Din păcate, cei mai mulţi dintre noi au probleme în a-şi modela abdomenul, locul unde se aştern cele mai „încăpăţânate“ ţesuturi adipoase. În fiecare dimineaţă, înainte de a te îmbrăca, întinde-te pe podea, pe spate, îndoaie genunchii în unghi drept şi pune-ţi mâinile sub cap. Orientează-ţi coatele către tavan şi ridică-ţi umerii de pe podea fără să-ţi dezlipeşti tălpile de suprafaţa orizontală. Exersează 20 de astfel de mişcări.

  • Seara, în timp ce urmăreşti la televizor ştirile, lucrează-ţi deltoizii şi bicepşii: ţine în fiecare mână câte o greutate sau câte o sticlă de 2,5 litri plină cu apă, ridică braţele de la umăr până deasupra capului, în serii de 10 exerciţii şi apoi întinde-le lateral, la nivelul umerilor, într-o altă serie de 10.
  • Un exerciţiu simplu pentru muşchii coapselor: stai în picioare, cu tălpile depărtate şi flectează genunchii mutându-ţi greutatea pe călcâie, fără să-ţi apleci prea mult trunchiul în faţă. Repetă de 20 de ori.
  • Pentru muşchii oblici şi talie, ideale sunt răsucirile de trunchi şi aplecării ale acestuia în laterală, practicate în serii de câte 10, alternativ.

2. Mersul pe jos

Trezeşte-te mai devreme şi mergi pe jos o bucată de drum către serviciu. În 30 de minute de mers susţinut, ai şanse să arzi 200 kcal, dar şi să îţi modelezi şoldurile, picioarele şi, dacă exersezi conştiincios, să capeţi o poziţie a corpului din ce în ce mai corectă. Purtând o încălţăminte adecvată mersului rapid, care să absoarbă şocurile şi prin talpa căreia să nu simţi toate denivelările, accelerează treptat, propunându-ţi diferite obiective, de exemplu să depăşeşti un trecător aflat din faţa ta. Fă paşi mari şi, dacă e posibil, alege un drum cu pante, porţiune pe care ritmul tău cardiac va creşte, iar consumul energetic devine cu 3-5% mai mare. Ai obosit? Simţi că inima lucrează prea tare? Încetineşte ritmul, dar nu te opri de tot. Respiră adânc, antrenând muşchii abdominali. Reia mersul rapid, când te simţi în stare. Nu e elegant să-ţi mişti mult braţele în timp ce mergi, dar aceste mişcări fac din mers un exerciţiu complet. În ciuda faptului că eşti ceva mai în vârstă, îţi doreşti să mergi cu viteză? Foloseşte două bastoane special destinate mersului rapid, care se găsesc în magazinele cu articole sportive.
Dacă ai posibilitatea, cumpără-ţi un pedometru (costă între 50 şi 150 lei) şi înregistrează-ţi zilnic progresele. Propune-ţi săptămânal obiective pe care să le poţi realiza, de exemplu să mergi cu o viteză de aproximativ 100 de paşi pe minut şi să străbaţi zilnic o distanţă de 5 km.
În timp ce mergi, încordează-ţi periodic muşchii abdominali. Fă acest exerciţiu când treci pe lângă vitrine şi corectează-ţi poziţia corpului.
Mersul presupune efort, deci transpiraţie; prin urmare, bea cât mai multă apă, e vară şi nu trebuie să te expui pericolului deshidratării.

3. E timpul pentru sport

Înotul, mersul pe bicicletă, tenisul, voleiul sunt sporturi pe care le practicau vara şi părinţii noştri. La sfârşit de săptămână, într-un parc, împreună cu familia, cu un prieten sau cu un grup întreg, bucură-te de soare şi de o companie plăcută!
Nu ai încă propria bicicletă? Închiriază una sau pedalează pe hidrobicicletă. Vâsleşte uşor, la  umbra sălciilor, în parcul de la marginea oraşului.
Toate exerciţiile pentru picioare tonifică muşchii fesieri. Când mergi cu rolele, nu te mulţumi cu simple mişcări pentru deplasare, ridică mai sus piciorul în spate şi în lateral, ca să simţi cum lucrează muşchii.

4. Masajul anticelulitic

Seara, după ce ai încheiat activităţile casnice, foloseşte gelul sau crema anticelulitică, frământând profund, frecând sau ciupind zonele cu probleme până când crema intră în piele.

5. Aliatul tău, apa 

Mergi la mare şi, chiar dacă nu ştii să înoţi, lasă valurile să lucreze asupra zonelor pe care le doreşti modelate: coapse, talie, abdomen, gambe. Când marea e liniştită, intră în apă până la talie şi aleargă.
Marea e prea departe? O piscină sau un bazin sunt aproape de localitatea în care te afli, exersează cât mai mult în apă.
Nu ai timp nici de bazin? Seara, la duş, înainte de masajul anticelulitic, activează circulaţia sangvină insistând cu presiunea apei în zonele pe care le visezi remodelate.
Un astfel de program e greu la început, dar înarmează-te cu răbdare şi cu indiferenţă faţă de răutăcioşii care încearcă să te descurajeze. După prima săptămână, vei începe să priveşti cu uimire transformarea corpului tău.

SONIA STANCIU 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*