4 plante pentru colecție – urzica, cerențel, coada șoricelului, păducel

Foto: ©-pavar-Fotolia.com

Foto: ©-pavar-Fotolia.com
Foto: ©-pavar-Fotolia.com

Urzică (Urtica dioica)
Urzica are proprietăți diuretice, antihemoragice și antiinflamatorii. Este eficientă în tratarea sau ameliorarea litiazei renale, reumatismului, bronșitei, edemelor, tulburărilor digestive, hemoragiilor uterine, sângerărilor nazale, infecțiilor urinare.

  • Ajută la eliminarea bacteriilor din căile urinare, fiind recomandată în prevenirea și tratarea infecțiilor urinare. Infuzia se prepară din 2 lingurițe de frunze uscate la 250 ml apă (fierbe apa și planta împreună). Lasă 10 minute, apoi strecoară. Bea 2–3 căni pe zi.
  • Este de folos în gripă și răceală, deoarece reduce febra, ușurează respirația, elimină secrețiile din căile respiratorii. Se beau 2–3 căni de ceai cald pe zi, preparat din 2 lingurițe de plantă la o cană cu apă.
Foto: ©-emer-Fotolia.com
Foto: ©-emer-Fotolia.com

Cerențel (Geum urbanum)
Are acțiune dezinfectantă și calmantă, fiind recomandat în diverse afecțiuni ale stomacului, diaree de natură infecțioasă, vărsături provocate de tulburări ale bilei.

  • Se pune un sfert de litru de apă fierbinte peste 2 lingurițe de rădăcină de cerențel măcinată și se lasă vasul acoperit timp de 15 minute. Ceaiul este foarte aromat și se bea de preferință neîndulcit, pe stomacul gol. Este recomandat în stări febrile, dar și împotriva durerilor de stomac și a crampelor intestinale. Datorită uleiului eteric pe care îl conține, are efecte benefice și asupra sistemului imunitar, pe care îl întărește.
  • Împotriva inflamațiilor de la nivelul gingiilor, gâtului sau mucoasei bucale se face gargară de trei ori pe zi cu ceai călduț.

 

 

Foto: Arpad-Fotolia.com
Foto: Arpad-Fotolia.com

Păducel (Crataegus oxyacantha)
Păducelul scade tensiunea arterială, calmează sistemul nervos, îmbunătățește circulația sanguină, este un excelent sedativ, antispastic și vasodilatator. Se recomandă în afecțiuni de origine nervoasă, palpitații, aritmii, hipertensiune, angină pectorală, insomnie.

  • Pentru tratarea afecțiunilor cardiace cu substrat nervos și a insomniei se bea o infuzie preparată cu o linguriță de flori sau de fructe bine mărunțite la o cană cu apă (250 ml). Se bea în cursul unei zile. Ca să-i atenuezi gustul fad, adaugă și o cantitate mică de busuioc, tei sau mentă.
  • Extern, păducelul se folosește ca remediu împotriva bătăturilor, sub formă de comprese locale cu infuzie concentrată (o lingură de plantă la 200 ml apă).

 

Foto: ©-arolina66-Fotolia.com
Foto: ©-arolina66-Fotolia.com

Coada șoricelului (Achillea millefolium)
Coada șoricelului reglează ciclul menstrual, tratează dismenoreea și amenoreea, calmează durerile menstruale, combate simptomele menopauzei (bufeuri, edeme, dureri de cap). De asemenea, este recomandată în tulburări hepatice, colici biliare, hipertensiune, edeme, febră.

  • Peste 1–2 lingurițe de plantă uscată se toarnă 150 ml apă clocotită. Se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară. Se beau 2–3 căni pe zi, între mese.
  • Datorită acțiunii sale antiseptice, cicatrizante și calmante, coada șoricelului se folosește ca remediu în arsuri, plăgi supurate, abcese, hematoame, sub forma de comprese cu infuzie obținută din 2 linguri de flori la 250 ml apă.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*