4 plante medicinale

Foto © Kristina Afanasyeva - Fotolia

Salvie
(Salvia officinalis)

Foto © steheap - Fotolia
Foto © steheap – Fotolia

Salvia este nu doar o plantă cu puteri vindecătoare, ci și un condiment foarte bun pentru pește, vițel și antreuri.
Ceaiul de salvie are multe calități: tratează deranjamentele gastrice și intestinale, îmbunătățește digestia și funcția ficatului, calmează tusea.

  •  Infuzie pentru stomac și intestin: 2 lingurițe de salvie la 250 ml apă. Lasă să dea un clocot, apoi ia vasul de pe foc și acoperă-l pentru 15 minute. Bea două căni pe zi.
  •  Gargara cu ceai călduț de salvie (2 lingurițe de plantă la 200 ml apă fierbinte) calmează inflamațiile gingiilor, a gurii și a gâtului.

Busuioc
(Ocimum basilicum)

Foto © Kristina Afanasyeva - Fotolia
Foto © Kristina Afanasyeva – Fotolia

Virtuțile terapeutice atribuite în trecut busuiocului sunt și astăzi de actualitate în fitoterapie. Această minunată plantă aromatică facilitează digestia, combate balonarea, greața și arsurile gastrice, calmează durerile de cap și angoasele, îmbunătățește memoria.

  •  Infuzia se prepară cu o linguriță de plantă la 100 ml apă clocotită. Se lasă să infuzeze 10 minute, apoi se strecoară. Se bea câte o cană după fiecare masă principală.
  •  Extern, sub formă de comprese, ceaiul este util în calmarea iritațiilor cutanate, a arsurilor solare, a înțepăturilor de insecte.

Ghimbir
(Zingiber officinalis)

Foto © Unclesam - Fotolia
Foto © Unclesam – Fotolia

Ghimbirul este recunoscut pentru capacitatea sa de a combate senzația de greață și vărsăturile (la femei însărcinate, la persoanele care suferă de rău de mișcare, după intervenții chirurgicale etc). În plus: combate durerile articulare, durerile de cap, stimulează digestia și secreția bilei.

  •  Pune un gram pudră de rădăcină la 200 ml apă clocotită și lasă să infuzeze 10 minute. Bea câte o cană de 2 ori pe zi.
  •  Dacă ai o criză de sciatică sau te dor șalele: amestecă 2–3 picături ulei esențial de ghimbir cu puțin ulei de măsline și masează zona dureroasă. Efectul de calmare e rapid.

Chimen
(Carum carvi)

Foto © Martina Berg - Fotolia
Foto © Martina Berg – Fotolia

Chimenul îmbunătățește digestia, are proprietăți antispastice și antimicrobiene. Este un remediu eficient împotriva balonării, indigestiei, durerilor abdominale.

  •   Zdrobește în mojar 2 lingurițe de chimen. Pune fructele zdrobite într-o cană, adaugă 200 ml apă clocotită, lasă să infuzeze 10 minute, apoi strecoară. Când ai probleme digestive (gaze, crampe) bea o cană de trei ori pe zi.
  •   Uleiul de chimen negru stimulează imunitatea și este un remediu miraculos în astm, reumatism, boli de inimă. Se ia o linguriță de ulei de chimen o dată pe zi, după micul dejun.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*