130 de ani de luptă cu tuberculoza

Foto: © the rock / fotolia
Foto: © the rock / fotolia
Foto: © the rock / fotolia

Pe 24 martie se împlinesc 130 de ani de la descoperirea bacilului Koch, microbul care cauzează tuberculoza, de către medicul Robert Koch. Cunoscută din cele mai vechi timpuri – s-au găsit semne ale bolii şi la organele mumiilor egiptene – tuberculoza afectează cel mai frecvent plămânii, organe care răspândesc foarte ușor bacilii patogeni și altor indivizi, prin tuse.
Inițial, această boală era mortală în cele mai multe cazuri, dar apariţia medicamentelor antituberculoase (în anii ’50), a scăzut drastic atât mortalitatea, cât şi prevalenţa bolii.
În România, incidenţa tuberculozei a reînceput să crească din 1985, atingâng un maxim în 2005, după care s-a plafonat. Din păcate, România se situează pe unul dintre primele locuri în Europa în privinţa incidenţei tuberculozei, care este mai mult decât dublul mediei europene. Se estimează că mai mult de jumătate din populaţie ar putea fi infectată cu bacilul Koch. De aceea în România, se păstrează obligativitatea vaccinării BCG la toţi nou-născuţii, vaccinul diminuând frecvenţa formelor grave de tuberculoză la copii (meningite şi miliare).
Factorii de risc pentru transformarea infecţiei latente în boală sunt: condiţiile proaste de trai (subalimentare cronică), alcoolismul, diabetul zaharat, tratamentele imunosupresoare prelungite (cortizon, citostatice), cancerul şi chimioterpia lui, bolile cronice hepatice, dar şi curele de slăbire.
Factorul de risc pentru infecţie este expunerea masivă la mediul infecţios.
Simptomul esenţial este tusea care persistă, fără o cauză cu- noscută, mai mult de 3-4 săptămâni. Aceasta este de cele mai multe ori însoţită de expectoraţie. Mai pot apărea febră, transpiraţii, scăderea apetitului şi scădere în greutate, uneori hemoptizii (expectoraţie cu sânge). Dacă te confrunți cu o tuse persistentă, nu ezita să te prezinți la medicul de familie sau la medicul pneumoftiziolog, care, în urma unei radiografii pulmonare, pot ex-clude boala sau pot continua investigațiile, printr-un examen al sputei, în care se caută prezenţa bacililor.
Boala se tratează cu o combinaţie de 3 sau 4 antibiotice simultan, administrate zilnic în primele 2 luni şi de 3 ori pe săptămână în următoarele 4 luni. Tratamentul durează 6 luni la cazurile noi şi 8-12 luni în cazul recidivelor, când schema este mai complexă.
Pentru societate, cea mai bună profilaxie e depistarea precoce a tuturor bolnavilor de tu- berculoză şi tratarea lor. Depis-tarea precoce va face ca perioada de contagiozitate înainte de începerea tratamentului să fie cât mai scurtă, iar tratamentul corect şi complet va „anihila” definitiv sursa de bacili și îți va readuce sănătatea ție și celor din jur.

DANIELA ȘIBAEV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*