10 simptome ce nu trebuie ignorate

Fotolia 14984889
© Fotowerk / Fotolia

Ştii că dacă te-ai confrunta cu puternice dureri de piept sau hemoragii inexplicabile ar trebui să soliciţi de urgenţă ajutor medical. Ar trebui însă să ştii că există o multitudine de alte simptome, unele mai puţin evidente, altele de foarte scurtă durată sau care pot fi puse pe seama altor afecţiuni, ce pot indica boli grave

1. Scădere nejustificată în greutate

Scăderea excesivă în greutate fără o cauză anume şi fără efort depus în acest sens poate fi de rău augur. Excesiv înseamnă 5% din greutatea corporală într-o lună sau 10%  în decursul a 6-12 luni. Iar „fără cauză“ putând indica patologii maligne, indiferent de localizare. Şi asta pentru că celulele tumorale sunt mari consumatoare e nergie şi nutrienţi, un consum ce depăşeşte aportul alimentar.

2. Febra persistentă

Poate i n ndiciu l infecţiilor latente, de la cea a tractului urinar şi până la tuberculoză, ce-i drept, tratabile, dar la fel de bine poate semnaliza o tumoare malignă, cum ar fi limfomul, de exemplu.

3. Dificultăţi în respiraţie

Cu excepţia cazului când însoţesc nasul înfundat sau sunt urmarea depunerii unui efort fizic, dificultăţile în respiraţie pot semnaliza existenţa unor boli ascunse. Dacă simţi că nu ai aer sau respiraţia îţi este şuierătoare, consultă imediat medicul.
Cauzele pot fi boli pulmonare obstructive cronice, bronşită cronică, astm, probleme cardiace, atac de panică, pneumonie, embolie pulmonară, fibroză pulmonară, hipertensiune pulmonară.

4. Modificări inexplicabile ale tranzitului intestinal

Adresează-te medicului dacă te confrunţi cu diaree severă mai mult de două zile, o diaree simplă mai mult de o săptămână, constipaţie mai mult de două săptămâni, diaree sângerândă, scaune negre.
Modificările activităţii intestinale pot fi provocate de infecţii bacteriene, cu Salmonella sau Campylobacter de exemplu, infecţii virale, paraziţi.
Dar, atenţie, şi de afecţiuni inflamatorii intestinale, cancer de colon!

5. Modificări în plan psihic

Justifică un consult de specialitate stările de confuzie, dezorientare, crizele bruşte de agresivitate, halucinaţiile. Modificările comportamentale şi în gândire pot fi cauzate de infecţii, traumatisme craniene, accident vascular cerebral, nivel scăzut al zahărului din sânge.

6. Dureri de cap severe (mai ales după 50 de ani)

Consultă eapărat edicul dacă ai dureri de cap cu debut brusc, din cele însoţite de febră, tulburări de vedere, slăbiciune, înţepenirea cefei, erupţii cutanate, confuzie, amorţeli, dificultăţi de vorbire sau dureri în timpul mestecatului. Durerile de cap instaurate în urma unui traumatism cranian pot fi cauzate de un atac cerebral; inflamarea vaselor sanguine, tumori cerebrale, anevrism cerebral sau hemoragie posttraumatică craniană.

7. Vedere dublă, incapacitatea de a vorbi

Pierderea, fie şi pe termen scurt, a vederii, capacităţii de a vorbi sau de a controla mişcările pot fi indicii ale unui accident vascular ischemic tranzitoriu. Solicită de urgenţă ajutor medical dacă sesizezi: o slăbiciune bruscă sau amorţeală a feţei, braţului sau piciorului pe-o parte a corpului, confuzie bruscă, ameţeală accentuată, incapacitatea de a vorbi sau înţelege, dureri de cap cu debut brusc, mers nesigur. Chiar dacă manifestările accidentului ischemic tranzitor sunt temporare şi dispar complet, se impune consult medical pentru a împiedica apariţia unui accident vascular cerebral constituit.

8. Luminiţe pâlpâind în faţa ochilor

Străfulgerările luminoase, în special la periferia câmpului vizual, vedere neclară, senzaţia de cortină ce blochează vederea, scăderea bruscă a vederii pot fi indiciile unui început de dezlipire de retină. Neluându-se imediat măsurile medicale necesare, se poate ajunge la afectarea severă a vederii.

9. Senzaţia de saţietate după un consum alimentar redus

Senzaţia că te-ai săturat mai redepe ca de obicei, greţurile şi voma ce durează mai mult de o săptămână pot avea mai multe cauze, incluzând însă printre ele şi cancerul pancreatic, de stomac sau ovarian.

10. Articulaţii roşii, umflate şi fierbinţi

Sunt indicii ale inflamării acestora. Se impune ajutor medical pentru salvarea lor, nepermiţând bacteriilor să se răspândească. Alte cauze: podagra sau anumite tipuri de artrită, precum cea reumatoidă, de exemplu.

Moștenire de familie

Ar fi bine să fii la curent cu cazurile de boli din familie şi să-ţi informezi medicul despre ele, pentru ca atunci când îi soliciţi recomandarea unui set de analize, acesta să poată include printre ele şi unele investigaţii preventive sau specifice legate de o eventuală „moştenire“ de familie. De exemplu, cei care au rude apropiate cu afecţiuni tiroidiene (hipotiroidism au ipotiroidism) ar trebui să-şi testeze preventiv nivelul hormonilor TSH, T4 şi fT4. Recomandabilă este şi urmărirea nivelului colesterolului chiar şi la un copil al cărui părinte suferă de o boală cardiacă sau hipercolesterolemie sau verificarea factorului reumatoid la unul cu un părinte suferind de poliartrită reumatoidă.

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*