10 reguli de aur pentru un somn liniștit

Fotolia_23558015

Fotolia_23558015
Foto: © Yuri Arcurs / Fotolia

O treime din viață ne-o petrecem dormind.  În cazul copiilor, timpul de somn este și mai mare.  Cei mici dorm o jumătate dintr-o zi. Prin urmare, fie că suntem mici, fie că suntem mari nu ne putem permite să facem abstracție de calitatea somnului

Spune-mi cum dormi: bine sau prost și o să-ți spun cât de bine stai cu sănătatea. Lipsa unui somn de calitate duce la obezitate, hipertensiune, diabet și chiar accidente nefericite de muncă sau de mașină.
Un somn prost face ca vigilența să fie scăzută, concentrarea să lipsească și să scadă randamentul la școală sau la serviciu. Cei care suferă de insomnie sunt de 7 ori mai predispuși la accidente cauzatoare de deces sau leziuni severe față de cei cu somn odihnitor.

1 milion de români suferă de tulburări de somn!
Tulburările de somn afectează 45% din populația lumii. Practic, se poate vorbi de o epidemie globală ce amenință sănătatea și calitatea vieții.
Una dintre tulburările de somn frecvente este apneea obstructivă în somn (SAS). Aceasta este o afecțiune a aparatului respirator caracterizată prin pauze respiratorii de cel puțin 10 secunde, repetate și frecvente în timpul somnului. Se manifestă prin somnolență excesivă în timpul zilei, tulburări de memorie și concentrare, depresie, oboseală cronică, reducerea vigilenței. Riscurile sociale și medicale asociate cu apneea obstructivă în somn netratată sunt: accidente rutiere, accidente profesionale și/sau casnice, moarte subită în somn, hipoventilație diurnă, hipertensiune pulmonară, hipertensiune arterială sistemică, cord pulmonar cronic, atacuri ischemice cerebrale sau coronariene, scăderea libidoului, impotență.
Anual sunt depistaţi 1.000 de noi pacienți cu apnee în somn! Problema românilor este aceea că SAS este recunoscută doar parțial ca afecțiune respiratorie. Asta înseamnă că nici diagnosticul, nici tratamentul nu sunt compensate de asigurările de sănătate. Deși majoritatea tulburărilor de somn pot fi prevenite sau tratate, mai puțin de o treime dintre cei suferinzi caută ajutor specializat.
„În România nu există date oficiale despre incidența SAS, însă conform datelor estimate de către Societatea Română de Pneumologie există aproximativ 1 milion de pacienți adulți cu SAS, care nu sunt diagnosticați din cauza lipsei de informare sau care sunt netratați din cauza accesului la tratament și a costurilor. În toată țara, în perioada 2004-2010 s-au făcut aproximativ 8000 diagnosticări, dar s-au tratat numai 2500 pacienți”, a precizat prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie.

49 de laboratoare  de somnologie
Persoanele care nu sunt sigure că au  apnee obstructivă în somn se pot testa la cele 49 de laboratoare de somnologie existente la ora actuală în România. Odată ajuns într-un astfel de laborator, pacientul face o serie de investigații obligatorii.
Se completează un chestionar, pe baza căruia obține un scor, care spune stadiul bolii – ușoară, severă sau moderată. Apoi, se face programarea pentru noaptea de diagnostic, în care pacientul doarme cuplat la un aparat care înregistrează toate mișcările acestuia, inclusiv stadiile somnului.
Sunt monitorizate, de asemenea, tulburările care apar în respirație, tulburările de ritm cardiac, gradul de oxigenare, de relaxare musculară, mișcările ochilor.
În funcție de diagnosticul stabilit după această evaluare, se trece la cea de-a doua etapă: noaptea de terapie în care se testează proteza respiratorie – aparat în presiune pozitivă continuă (CPAP) care este, de fapt, un ventilator.
Rezultatele tratamentului se vor simți imediat: pacienții se vor bucura de un somn odihnitor, vor dispărea sforăitul și somnolența diurnă, iar calitatea vieții se îmbunătățește în mod evident.

Reguli pentru igiena somnului
În cazul adulților, respectarea celor 10 reguli ale igienei de somn poate preveni tulburările de somn:
1. Fixează-ți ora de culcare și cea de trezire.
2. Dacă dormi în timpul zilei, nu depăși 45 de minute de somn.
3. Evită consumul de alcool cu 4 ore înainte  de a merge la culcare și nu fuma.
4. Evită să bei cafea, ceai sau alte băuturi carbogazoase pe bază de cofeină cu 6 ore înainte de a merge la culcare.
5. Evită mâncarea grea, condimentată sau prea dulce cu 4 ore înainte de ora de culcare.
6. Efectuează mișcare în mod regulat, însă nu înainte de culcare, ci în timpul zilei.
7. Folosește așternuturi con-fortabile și curate, pe care le-ai spălat cu detergent (balsam) la care nu ești alergic.
8. Creează-ți o temperatură propice pentru somn și aerisește bine camera.
9. Blochează toate sunetele care te pot distrage de la somn și elimină sursele de lumină pe cât posibil.
10. Nu folosi patul pentru munca de birou.

ALEXANDRA MĂNĂILĂ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*