10 porunci ale încrederii în sine

Foto © lightwavemedia - Fotolia.com

Foto © lightwavemedia - Fotolia.com
Foto © lightwavemedia – Fotolia.com

În prezent sunt la modă femeile care ştiu ce vor de la viaţă, dar şi cum pot obţine ceea ce-şi doresc. Nu crezi că te numeri printre ele? Dar nu e niciodată prea târziu! În ce constă secretul? Încrederea în propria persoană te poate face să te simţi o adevărată stăpână a lumii în care trăieşti.
Încrederea în sine este libertatea de a fi tu însuţi, fără ea nu-ţi poţi nici măcar stabili vreun scop înalt – nici în activitatea profesională, nici în viaţa personală –, darămite să-l mai şi atingi. Ce măsuri ai putea lua pentru a beneficia tot timpul de încredere? Respectă următoarele „porunci”.
1 Prima poruncă
Un aspect impecabil. Părul curat, mâinile îngrijite, machiajul bine ales. Asta pentru că un aspect impecabil te poate ajuta nu doar să arăţi întotdeauna foarbe bine, ci şi să te simţi corespunzător.
Şi asta nu doar când mergi la serviciu sau în vreo vizită, cu alte cuvinte pentru cei din jur. De acest lucru ai nevoie în primu rând tu.
Aceste mărunţiţuri, neînsemnate la prima vedere, ne permit să ne simţim siguri pe noi. Această regulă funcţionează, indiscutabil, în toate situaţiile. „Vrei să ai o stare de spirit mai bună? Spală-te pe cap!”, spun francezii.
2 Porunca a doua
Atenţie la îmbrăcăminte! Nu e obligatoriu ca hainele să fie foarte scumpe, important este să ştii cum să le combini pe cele pe care le ai. Pentru a arăta întotdeauna altfel, încearcă să nu porţi la serviciu aceleaşi haine două zile la rând. În ţările occidentale, acest lucru este considerat chiar de prost gust. Chiar dacă la noi regulile nu sunt atât de stricte, încearcă să schimbi câte ceva, încălţămintea sau accesoriile, să zicem.
3 Prorunca a treia
Capul sus, spatele drept, privirea înainte! Încrederea în sine, după cum susţin psihologii, depinde de ţinută, de mers. Sentimentul propriei persoane şi energiile unui individ care acordă multă atenţie sănătăţii sale fizice se află întotdeauna la înălţime. Aminteşte-ţi de numeroasele filme în care eroina principală se transformă din „răţuşca cea urâtă” într-o adevărată „lebădă”, schimbându-şi nu doar felul de a se îmbrăca, ci şi modul de a sta, de a merge, cu fruntea sus, ţi-nându-şi spatele drept şi fără să-şi târască picioarele.
4 Porunca a patra
Frumuseţea nu este o condiţie a fericirii! Mult mai important este să ai conştiinţa faptului că eşti o făptură minunată. Privirea luminoasă, bunăvoinţa, sinceritatea îţi dau forţă, încredere în tot ceea ce faci şi îţi asigură simpatia şi bunăvoinţa celor din jur. Pentru ca ochii să-ţi strălucească, caută să găseşti ce este bun în toţi cei care te înconjoară. Vrei ca buzele să-ţi fie atrăgătoare? Rosteşte cât mai des vorbe bune, şi-atunci cu siguranţă se va spune despre tine: „E fermecătoare, are ceva aparte!”
5 Porunca a cincea
Zâmbeşte cât mai des. Zâm-betul este oglinda sufletului, amprenta caracterului, care, ai-doma amprentelor degetelor, este strict individual şi dă celor din jur o imagine a personalităţii noastre. Capacitatea de a zâmbi este un dar aparte, este un semn exterior al bunăstării şi al fericirii. Cu un asemenea om îţi face plăcere să întreţii relaţii. Zâmbeşte, e mai bine ca cei din jur să te invidieze, decât să te compătimească.
6 Porunca a şasea
Fii tu însăţi! Orice s-ar întâmpla. Ar fi bine ca mai întâi să încerci să te autodefineşti, să-ţi stabileşti calităţile şi pasiunile. O femeie pasionată de teatru, de lectură, de mișcare are mult mai puţine şanse să se afunde în problemele altora, câştigând respectul celor din jur.
7 Porunca a şaptea
Iubeşte-ţi propria persoană! Este foarte important pentru consolidarea propriei imagini. Nu trebuie neapărat să fii în- totdeauna ca scoasă din cutie, dar nici să umbli mereu într-un capot cu pete de grăsime, nici în faţa soţului, nici a copiilor sau a vecinei venite întâmplător.
8 Porunca a opta
Îngrijeşte-te zilnic. Fă-ţi o regulă, un obicei din asta. Cumpără-ţi produse cosmetice de bună calitate. Dacă eşti adepta reţetelor naturale, nu te lenevi şi prepară-ţi din când în când câte o mască hrănitoare. Şi, nu peste mult timp, când vei întâlni în oglindă imaginea propriei persoane, vei constata că te vei simţi cu totul altfel şi vei exclama cu mirare: „Să fiu eu oare atât de frumoasă?!” Da, eşti şi trebuie să fii conştientă de asta. Să păstrezi senzaţia de tinereţe şi de nou, de încredere în sine şi să nu o pierzi printre treburile zilnice.
9 Porunca a noua
Pentru menţinerea tonusului, din când în când, schimbă câte ceva: mănuşile, serviciul, prietenii. Dacă totul este în regulă cu serviciul şi cu prietenii, cumpără-ţi mai des măcar câte o pereche de mănuşi, o geantă, nişte accesorii!
10 Porunca a zecea
Învaţă să asculţi. Ai observat cât ne place să fim ascultaţi? De ce n-ai face-o în relaţiile cu ceilalţi, arătând că te interesează punctul lor de vedere, ştiind că în felul acesta le câştigi bunăvoinţa, simpatia, încrederea?

OLGA SVEDUNEAC

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*