10 întrebări pentru ginecolog

Fotolia_17194873
© Valua Vitaly / Fotolia

Poți rămâne însărcinată dacă alăptezi? La ce vârstă se instalează menopauza? Vrei să afli mai multe despre ciclul tău menstrual? Medicul ginecolog îți răspunde
la întrebări 

1. Sunt adolescentă. Cum îmi pot da seama că se apropie primul ciclu?

În general, fetelor le vine prima menstruație între vârsta de 11 și 14 ani. La această vârstă le cresc sânii, se rotunjesc coapsele și apare părul pubian. De asemenea, cresc în greutate. Menstruația apare de obicei atunci când adolescenta ajunge la 45 kg, dar în ultima vreme s-a observat o scădere a limitei minime de greutate.

Cu un an înainte de primul ciclu poate apărea o secreție vaginală lăptoasă.

2. Ce analize trebuie să fac în caz că au apărut secrețiile vaginale?

Pentru a depista cauza, medicul ginecolog va recolta o probă de secreție vaginală, pe care o va trimite la laborator pentru a fi examinată la microscop. Pentru ca rezultatul analizei să fie concludent, secreția trebuie recoltată în absența sângerării (deci nu în timpul menstruației).
În ziua recoltării nu se efectuează toaleta vaginală, iar cu 48 de ore înainte de recoltare se recomandă abstinență sexuală.
În funcție de rezultatul analizei, medicul ginecolog va prescrie tratamentul, local sau general, după caz.

3. Ultimul meu ciclu a durat mai mult de o săptămână. Trebuie să consult un medic?

Da. Ciclurile care durează mai mult de o săptămână reprezintă un semnal de alarmă la orice femeie, chiar și la o adolescentă care abia a început să aibă ciclu. Menstruațiile prelungite pot fi consecința unor tulburări hormonale sau a unor probleme de coagulare a sângelui.

4. Pot rămâne însărcinată dacă am relații sexuale în timpul menstruației sau al alăptării? 

Da. Pentru a îndepărta riscul unei sarcini nedorite nu uita să folosești întotdeauna prezervativul sau o altă metodă contraceptivă. În timpul alăptării se secretă prolactina, hormonul care asigură secreția lactată și care inhibă ovulația, însă pot apărea ovulații spontane. După revenirea menstruației, reapar ciclurile ovulatorii. Dacă alăptezi este mai bine să ceri sfatul medicul ginecolog, care îți poate recomanda o metodă contraceptivă care să nu interfereze cu alăptarea.

5. În prima zi a menstruației am dureri de burtă foarte intense. Poate fi vorba de o afecțiune ginecologică? 

Particularitățile ciclului menstrual diferă foarte mult de la o femeie la alta: unele nu resimt nici un disconfort, altele acuză dureri violente care le perturbă activitatea de zi cu zi. Dacă durerile care însoțesc menstruația au existat încă de la pubertate, cel mai probabil nu este vorba de o afecțiune, situație în care durerea poate fi calmată cu un medicament antiinflamator (de exemplu Diclofenac supozitoare). Dacă durerile au apărut la un moment dat, ar fi bine să te adresezi ginecologului, căci este posibil să fie vorba de o afecțiune (endometrioză, inflamație cronică a apendicelui etc.), iar în această situație se impune întâi de toate tratarea cauzei.

6. La cât timp după ce întrerup anticoncepționalele pot încerca să rămân însărcinată?

La 2 – 3 luni după întreruperea pilulelor contraceptive, pentru a-i da timp organismului, care până acum a fost obligat să se supună acțiunii hormonilor artificiali, să înceapă să producă propriii săi hormoni. În afară de aceasta trebuie să ții seama și de faptul că, într-un timp prea scurt, ovulul nu reușește să se maturizeze pe deplin.

7. Adeseori am sângerări între menstruații. Ce să fac?

Adresează-te neapărat medicului. O femeie sănătoasă nu ar trebui să sângereze și între cicluri. Aceste sângerări pot fi semnul unor dereglări hormonale sau al unor infecții la nivelul uterului.

8. Traversez o perioadă foarte stresantă. Este posibil ca din această cauză să îmi întârzie menstruația?

Da, este posibil. Stresul puternic îți poate întârzia ciclul cu o săptămână, două sau chiar cu o lună. În același fel poate reacționa organismul femeii și la schimbarea de climă. Dacă menstruația nu apare vreme de două luni, nu întârzia să te adresezi medicului.

9. La ce vârstă intră femeile la menopauză?

În general în jurul vârstei de 49 de ani, dar există și excepții: menopauza târzie, de exemplu după 55 de ani sau pretimpurie, la numai 40 de ani. Femeile corpolente sunt cele la care menopauza se instalează mai târziu, în timp ce la femeile slabe sau fumătoare menopauza apare mai devreme.

10. Cum știu că sunt aproape de menopauză?

În perioada premergătoare menopauzei ciclurile se pot modifica. Uneori sunt mai puțin abundente, dar pot fi și foarte abundente. Cel mai adesea, la începutul perioadei care precede menopauza menstruațiile apar mai des decât de obicei (pauzele dintre ele încep să se micșoreze treptat). Apoi, sângerarea menstruală apare din ce în ce mai rar, o dată la 2 – 3 luni.

Bine de știut

1. Sănătos: Pereții arterelor care irigă inima sunt etezi, ar ângele poate circula.

2. Periculos: in auza alimentației efectuoase, în principal, pe pereții interiori ai arterelor se formează depuneri care împiedică circulația normală a sângelui.

3. Infarct: Circulația sângelui este întreruptă, celulule usculare unt afectate permanent și mor. Pacientul poate muri sau poate suferi leziuni ireversibile.
Simptome: • durere în piept, brațe, pântec sau între omoplați, care pot să dureze sau să dispară și să reapară; • pierdere a cunoștinței; • stare generală de slăbiciune; • puls accelerat, tensiune arterială scăzută; • respirație dificilă, cu sufocare; • sudoare rece;  vărsături. Cele ai recvente imptome ale infarctului miocardic sunt durerea toracică și disconfortul. Ca să evitați un infarct, luați în eamă vertismentele banalizate deja: mâncați fără sare și grăsimi și faceți mișcare 30 de minute zilnic!

ANGELA CÎLȚAN


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*